Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Αλέξης Τσίπρας: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι η νίκη της ελπίδας σε όλη την Ευρώπη.

«Θα είναι η ήττα της στρατηγικής του φόβου και το τέλος της λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Τώρα είναι η ώρα των καθαρών πολιτικών μετατοπίσεων στην Ευρώπη» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ στην Αθήνα επισημαίνοντας τον κίνδυνο περιδίνησης σε ακροδεξιές επιλογές που θα ρίξουν στο γκρεμό την Ευρώπη.
«Η ριζική πολιτική στροφή  ίσως ξεκινήσει από την Ελλάδα και την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας αναφορά στην αποτυχία του νεοφιλελεύθερου πειράματος στην Ελλάδα και το «success story» ενός ιδιόμορφου τρίτου κόσμου της φτώχειας και των αποκλεισμών που γέννησε η πολιτική των Μνημονίων στην Ελλάδα.

Όπως ξεκαθάρισε, «προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στον τόπο είναι η άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας». «Καμία λύση, καμία νέα συμφωνία δίχως την έγκριση, την επικύρωση του λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή.

Υπενθύμισε τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενη διαπραγμάτευση:
·        Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
·        «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
·        Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
·        Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
·        Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
·        Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων
 
Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, γιατί θα τερματίσει αμέσως τη λιτότητα και θα βάλει την Ελλάδα να δουλέψει. Γιατί μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί την εργασία, το μισθό και τη σύνταξη του μέσου Έλληνα». Ως εκ τούτου, «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι η νίκη της ελπίδας σε όλη την Ευρώπη. Ξεκινώντας από το Νότο. Θα είναι η ήττα της στρατηγικής του φόβου. Θα είναι το τέλος της λιτότητας». 

Ένα σημείο με τη δική του ιδιαίτερη σημασία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ήταν εκείνο για τις γερμανικές οφειλές:

«Ζητάμε -τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ - ισχυρή λαϊκή εντολή για να κάνουμε επίσημη θέση της χώρας τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων. Γιατί για μας αποτελεί, όχι απλώς διμερή διαφορά, αλλά ευρωπαϊκή εκκρεμότητα, γιατί συνδέεται με το οριστικό κλείσιμο του πιο οδυνηρού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής ιστορίας». Αξιοσημείωτη όμως και η παρέμβαση, λίγο αργότερα, της Κλαούντια Χάιντ, που μετέφερε την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Die Linke, την οποία και, όπως τόνισε, το κόμμα της γερμανικής αριστεράς θα θέσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Το Linke συνηγορεί ειδικότερα με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα πολεμικών εγκλημάτων και με την αποπληρωμή κατοχικού δανείου.
Πηγή : http://sosialistikitasi.blogspot.gr/