Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες : Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε από σήμερα τα καθήκοντά της με κύριο στόχο την ανάπτυξη

Μάρτιν Σουλτς και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε από σήμερα τα καθήκοντά της έχοντας στο τιμόνι τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος με το σύνθημα για «αλλαγή σελίδας στην Ευρώπη» έχει δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες στους πολίτες.


«Είναι καιρός να στρωθούμε στη δουλειά, οι ευρωπαϊκές προκλήσεις δεν μπορούν να περιμένουν, από σήμερα. Η ομάδα μου και εγώ θα εργαστούμε σκληρά για να κάνει η Ευρώπη τη νέα αρχή που υποσχεθήκαμε», δήλωσε ο νέος πρόεδρος. Ο κ. Γιούνκερ έχοντας συμμετάσχει επί 17 συνεχή χρόνια με την ιδιότητα του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου σε ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής, αλλά και με μακρά θητεία στο τιμόνι του Εurogroup, γνωρίζει πολύ καλά αυτό που χρειάζεται η ΕΕ, ενώ οι πρώτες του κινήσεις στην επιλογή των επιτρόπων αλλά και στην ανάθεση των αρμοδιοτήτων κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Οι «προγραμματικές δηλώσεις» κινούνται επίσης στη σωστή κατεύθυνση γι’ αυτό άλλωστε έχουν δημιουργηθεί και οι προσδοκίες.
Απαιτείται προσπάθεια με κινητοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων
Μάρτιν Σουλτς και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μάρτιν Σουλτς και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Πρώτη προτεραιότητα του νέου προέδρου είναι η εδραίωση της ανάκαμψης της οικονομίας που θα αυξήσει και την απασχόληση. Ο κ. Γιούνκερ θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να πείσει όλες τις κυβερνήσεις ότι για την οριστική έξοδο από την κρίση απαιτείται συλλογική προσπάθεια με κινητοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Μέσα στο Νοέμβριο ο κ. Γιούνκερ θα υποβάλει για έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Ευρωβουλή για την περίοδο 2015-2017.
Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα είναι η οικονομική πολιτική. Αυτή την περίοδο έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το «μείγμα», όπου όλο και περισσότερες χώρες ζητούν μια πιο ισορροπημένη πολιτική μεταξύ δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης, καθώς η μονομερής λιτότητα δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Ο κ. Γιούνκερ καλείται να διαχειριστεί το θέμα αυτό κρατώντας λεπτές ισορροπίες μεταξύ των υποστηρικτών της δημοσιονομικής χαλάρωσης και των υποστηρικτών της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ο Γιούνκερ και η «επόμενη μέρα»
Αλλαγή φρουράς στα ύπατα αξιώματα της ΕΕ
Αλλαγή φρουράς στα ύπατα αξιώματα της ΕΕ
Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην προετοιμασία της επόμενης μέρας για την Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τόσο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας όσο και στις συζητήσεις για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Την περίοδο της κρίσης ως πρόεδρος του Εurogroup βοήθησε πολύ την Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι και τώρα θα κάνει το ίδιο. Άλλωστε από τον Ιούλιο που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισκέφθηκε δύο φορές την Αθήνα.
Πηγή :dw.de