Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Γράφει ο Κώστας Συμεωνίδης : Ελέγξιμη ακόμη η κλιματική αλλαγή

Την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζει στη νέα της έκθεση η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Υπάρχουν ακόμη περιθώρια, εκτιμούν οι ειδικοί. Στη νέα της έκθεση η IPCC τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής 

αλλαγής η οποία, όπως εκτιμούν, μπορεί ακόμη να περιοριστεί. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή Ραχέντρα Πασόρι, κατά την παρουσίαση της έκθεσης σήμερα Κυριακή στην Κοπεγχάγη. «Η επιστημονική κοινότητα μίλησε», όπως είπε, «τώρα παραδίδουμε τη σκυτάλη στην πολιτική».

«Εάν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία τότε θα απολέσουμε μέσα στις επόμενες δεκαετίες τις δυνατότητες περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας», προειδοποίησε ο γγ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
«Μύθος» τα περί τεράστιου κόστους
Ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή Ραχέντρα Πασόρι
Ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή Ραχέντρα Πασόρι
«Μύθο» χαρακτήρισε τα όσα λέγονται και γράφονται για το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ο Ότμαρ Εντενχόφερ, ένας από τους συντάκτες της νέας έκθεσης. «Υπάρχουν ακόμη χρονικά περιθώρια δύο έως τριών δεκαετιών όπου μπορούμε να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή με συγκριτικά χαμηλό κόστος», εκτίμησε ο ειδικός μιλώντας προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, προσθέτοντας: «Εάν όμως ξεκινήσει κανείς στο δεύτερο μισό του αιώνα, τότε θα έχει περιορισμένες δυνατότητες».
«Ανησυχητική», αλλά παράλληλα «ενθαρρυντική», χαρακτήρισε τη νέα έκθεση η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάμπαρα Χέντρικς. «Γνωρίζουμε τα εργαλεία για να περιορίσουμε την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στους δυο βαθμούς. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει τώρα ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υιοθετηθεί το 2015 στο Παρίσι μια φιλόδοξη συμφωνία για το κλίμα. Ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση θα ήταν απλά κάτι το ανεύθυνο».
Απαιτείται γρήγορη μετάβαση στις ΑΠΕ
Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάμπαρα Χέντρικς
Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάμπαρα Χέντρικς
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα συνοψίζει τρεις μικρότερες μεμονωμένες εκθέσεις που δημοσίευσε η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή τον Σεπτέμβριο του 2013 καθώς επίσης τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2014. Οι 800 περίπου επιστήμονες και ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι από τα μέσα του 20ου αιώνα η κλιματική αλλαγή οφείλεται κατά 95 % στην ανθρώπινη παρέμβαση.
Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά η γρήγορη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως σχολίασε και ο εκπρόσωπος της Greenpeace Μάρτιν Κάιζερ: «Οι ανανεώσιμες πηγές έχουν ωριμάσει τεχνικά σε τέτοιο βαθμό και είναι πλέον οικονομικά τόσο ανταγωνιστικές, που μπορούν να αντικαταστήσουν σταδιακά και μέχρι τα μέσα του αιώνα τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια».
Κώστας Συμεωνίδης (dpa)
Πηγή : dw.de